Новорічні закуски: 10 оригінальних рецептів на святковий стіл
1. Відмінна закуска з лаваша і крабових паличок

ІНГРЕДІЄНТИ:
● Лаваш – 1 лист
● Крабові палички – 200 Грам
Яйця – 2 шт
● Зелена цибуля – 2-3 шт
● Майонез – 2 ст. ложки
Приготування:
- Підготуйте всі необхідні інгредієнти. Яйця відваріть круто, охолодіть і очистіть.
- Крабові палички натріть на крупній тертці або розділіть тупим боком ножа на волокна.
- Яйця натріть на дрібній тертці.
- На робочій поверхні розкладіть лист лаваша. Збризніть його невеликою кількістю майонезу і викладіть крабові палички рівним шаром.
- Змастіть майонезом, зверху викладіть подрібнене яйце і дрібно порубаний лук. Загорніть лаваш разом з начинкою в рулет. Загорніть в харчову плівку і відправте в холодильник на 30 хвилин.
- Готовий рулет поріжте, викладіть на тарілку, прикрасьте зеленню. Їжте із задоволенням!
2. Часникові гріночки з яйцем і шпротами

ІНГРЕДІЄНТИ:
● Хліб – 4 скибки.
● Куряче яйце – 2 шт (зварені круто)
● Шпроти – 1 бан.
● Часник – 2 зуб.
● Сметана – 3 ст. л.
● Огірок – 1 шт
Приготування:
Хліб нарізаємо трикутними скибочками завтовшки не більше 8 мм, обсмажуємо з двох сторін на оливковій олії. Гарячі обсмажені грінки з двох сторін натираємо часником і змащуємо невеликою кількістю сметани.
Яйця очищаємо і натираємо на дрібній тертці окремо жовток і білок.
Викладаємо на одну половину хліба жовток, а на іншу – білок. Зверху викладаємо 1 або 2 шпроти, за бажанням можна викласти нарізаний кільцями огірок і прикрасити зеленню.
Ось і все, проста, але соковита і ароматна закуска готова. Подавати можна як в теплому вигляді, так і в охолодженому.
3. Закуска з оселедця

ІНГРЕДІЄНТИ:
● 1 слабосолений оселедець
● 100 г вершкового сиру
● 1 невелика червона цибулина
● 1 ст. ложка лимонного соку
● Чорний мелений перець за смаком
● Щіпка цукру
● 2-3 невеликих солоних огірка
● Кріп
А так же для подачі:
● скибочки чорного хліба
● 1 ч. ложка гірчиці зернами
● 3 ст. ложки оливкової або рослинної олії
Приготування:
- Оселедець почистити, випатрати, обробити на філе.
- Цибулю нарізати півкільцями, замаринувати в лимонному соці. Поперчити і додати цукор. Залишити на 10 хвилин.
- На кожному філе з боку хребта зробити надрізи, розкриваючи його як книжку.
- Потім філе змастити вершковим сиром. З цибулі злити маринад, обсушити і викласти поверх сиру.
- Огірки нарізати соломкою, викласти на цибулю. Зверху посипати нарізаним кропом.
- Згорнути оселедець в рулет і прибрати на пару годин в холодильник. Олію змішати з гірчицею (наш соус). Потім дістати рулет, нарізати і подавати на шматочках чорного хліба, поливши соусом.
4. Закуска “Мухомор”

ІНГРЕДІЄНТИ:
● яйця – 3 шт.
● шинка – 120 гр.
● сир – 100 гр.
● помідори черрі – 15 шт.
● огірок – 1-2 шт.
● майонез – 1-2 ст. л.
● зелень – для прикраси
Приготування:
Варені яйця і сир натерти на дрібній тертці.
Шинку нарізаємо дрібними кубиками, розміром приблизно 5 на 5 міліметрів.
У глибокій чашці змішуємо яйця, сир, шинку і 2 столових ложки майонезу.
Помідори черрі розрізаємо навпіл.
Огірок нарізаємо кільцями товщиною по пів сантиметра.
Всі компоненти закуски готові, залишилося зібрати їх в оригінальну композицію. На плоску тарілку викладаємо посічену зелень, яка буде служити галявиною для мухоморчиків. Зелень підійде абсолютно будь-яка, яка буде у вас під рукою: цибуля, кріп, петрушка і т. п. Поверх зелені викладаємо шматочки огірків, які будуть підставою для грибочків.
З суміші яєць, сиру та шинки формуємо невеликі кульки. Якщо така кульку приплюснути зверху і знизу, то вийде бочонок, який буде служити ніжкою гриба. Покласти отримані “ніжки” на огірочки. Зверху одягаємо червоні капелюшки з половинок помідорів чері.
Щоб надати вже закусці закінченого вигляду, залишилося лише на червоних капелюшках намалювати білі точки з майонезу. Найзручніше це зробити звичайною зубочисткою. Слід лише враховувати, що цю закуску бажано готувати безпосередньо перед приходом гостей (максимум за годину), так як огірки і помідори можуть дати сік.
5. Вафельні трубочки з начинкою

ІНГРЕДІЄНТИ:
● Вафельні трубочки – 10 штук
● Куряче м’ясо або куряча ковбаса – 200 грам
● Сир твердий – 150 грам
● Майонез – за смаком
● Яйце куряче – 3 штуки
● Петрушка – 1 пучок
Приготування:
- Для приготування начинки відварене куряче м’ясо або курячу домашню ковбасу наріжте кубиком. Я взяла ковбасу. У неї легкий присмак димку.
- Відварені курячі яйця очищаємо і нарізаємо кубиком. Бажано всі продукти в начинці нарізати дрібно. Отвір у трубочок не надто великий. Великі шматочки начинки зруйнують форму трубочки.
- Натріть на тертці сир. Я взяла кавказький сир типу бринзи або Адигейського.
- Сир, м’ясо і яйця помістіть в салатник. Заправте майонезом. Додайте трохи меленого чорного перцю. Перемішайте.
- Готові вафельні трубочки наповніть отриманою начинкою.
- Подрібніть зелень. У крихту із зелені занурте кінчик трубочки.
- Подайте трубочки до столу.
6. Закуска «Ялинкові іграшки»

ІНГРЕДІЄНТИ:
● 300 гр філе курячої грудки
● 200 гр сиру
● зелень
● жменя волоських горіхів
● часник (за бажанням)
● майонез (або інший соус за бажанням)
● оливки
Приготування:
Філе курячої грудки відварюємо в підсоленій воді (15-20 хвилин) і дрібно нарізаємо. Сир тремо на дрібній тертці. Зелень дрібно ріжемо. Волоські горіхи подрібнюємо. Додаємо роздавлений часник. Просто змішуємо всі компоненти і заправляємо майонезом.
Скачуємо з отриманої маси кульки. Обвалюють у горіховій крихті (можна для барвистості, обваляти в кропі, чи інших продуктах), з половинок оливок робимо «кріплення», із зелені – петельки.
7. Лінива шуба

ІНГРЕДІЄНТИ:
● 4 яйця
● 2 буряки
● 1 цибуля
● 1 оселедець
● 200 гр майонезу
● 2-3 зубчики часнику
● зелень – кріп, петрушка
● сіль – за смаком
Приготування:
- Відварити буряк, яйця, остудити, очистити. Яйця розрізати навпіл, відокремити білки від жовтків. Буряк натерти на крупній тертці.
- Жовтки розім’яти виделкою, дрібно нарізати цибулю і половину оселедця. Все добре перемішати до отримання однорідної маси, посолити, поперчити.
- Потім додати майонез, подрібнений часник і трохи дрібно нарубаної зелені і ще раз перемішати.
- Нафарширувати отриманою масою кошики з половинок яєчного білка, лінива шуба готова.
- Зверху покласти шматочки оселедця. Прикрасити зеленню.
8. Рулетики з баклажанів із сиром і часником

ІНГРЕДІЄНТИ:
● Баклажан великий – 2 шт
● Вода для вимочування – 2 літри
● Сіль – 1 столова ложка
● Рослинна олія для смаження – приблизно 100 мл
● Сир – 250 г
● Часник – 2 – 3 зубчики (або за смаком)
● Петрушка – кілька гілочок
● Майонез – 4-6 столових ложок
Приготування:
Баклажани помити, обсушити, відрізати хвостики, нарізати тонкими скибочками завтовшки з півпальця (легше це зробити добре наточеним ножем).
У велику каструлю налити воду, розчинити в ній 1 столову ложку солі і опустити в неї баклажани. На баклажани викласти плоску тарілочку з вантажем. Залишити овочі вимочуватися (цей процес обов’язковий, для того щоб вийшла гіркота з баклажан). Приблизний час вимочування 30 хвилин, можна і біль
З каструлі з баклажанами злити солону воду. Скибочки овоча трохи обсушити, виклавши їх на обробну дошку. Розжарити на середньому вогні сковороду з олією (1 -2 столові ложки, в залежності від розміру сковороди). Обсмажте на розжареній олії скибочки баклажан з обох боків до золотистого кольору. У сковороду додайте ще кілька ложок олії, повторіть процедуру смаження з іншими скибочками овоча.
Якщо вам здасться смажений баклажан занадто жирним, можна висушити його на паперовому рушнику (зайва олія піде). Як варіант, можу запропонувати баклажани не смажити на сковороді, а запекти в духовці при температурі 220 градусів під фольгою. Час запікання приблизно 20 хвилин з одним переворотом овоча.
Тепер приготуємо начинку: 250 г сиру натерти на дрібній тертці. 2-3 зубчики часнику почистити, видавити через часникодавку (або натерти на дрібненько тертці). Листя петрушки помити, дрібно нарізати. Все змішати, заправити 4-6 ложками майонезу. Гарненько перемішати.
На обробну дошку викласти смажену скибочку баклажана. Змастити його по всій поверхні сирною начинкою. Загорнути баклажан рулетиком, починаючи з вузького кінця.
Рулети з баклажанів викласти на плоску тарілку. Прикрасити зеленню. Баклажанові рулетики з сиром і часником готові! Можна подавати до столу.
9. Сирні кульки з крабовими паличками

ІНГРЕДІЄНТИ:
● 200 г заморожених крабових паличок (або крабового м’яса);
● 200 г плавленого сиру (який натирається);
● 50-100 г слабосоленої сьомги (за бажанням);
● 1 пучок кропу;
● часник – за смаком;
● майонез для заправки
Приготування:
Плавлений сир трохи заморозити, щоб легше натерти. Сир натерти на крупній тертці. Крабові палички натерти на крупній тертці. Сьомгу дрібно порізати.
У миску скласти крабові палички, сир, сьомгу, пропущений через прес часник, перемішати з майонезом. Додати трохи рубаного кропу. Перемішати.